Kaakoperatie #1: Waarom?

De komende paar weken kunnen jullie elke week een blogpost verwachten over mijn kaakoperatie. Ik ga vertellen waarom ik het heb laten doen, hoe het traject voor de operatie eruit zag, hoe ik de operatie zelf ervaren heb en het eindresultaat. Vandaag vertel ik het eerste deel: waarom en hoe zag het traject voor de operatie er uit?

Van mijn 10e tot mijn 12e heb ik een beugel gehad. Mijn onderkaak stond te ver naar achteren en mijn voortanden stonden heel ver naar voren. Hierdoor had ik niet alleen een enorme overbeet, ook een van mijn voortanden is zeven keer afgebroken. Over het afbreken van mijn voortand en de kroon die daar nu op zit kan je hier meer over lezen. Zoals je in dat artikel ook leest, zie je dat ik daarin al zeg dat mijn onderkaak nog scheef staat.

In 2016 begon het me op te vallen dat mijn onderkaak weer naar achteren aan het gaan was. Ik vond het lelijk en wou er eigenlijk gelijk wat aan laten doen. Ik ben dus weer naar de ortho gegaan om de opties te bekijken en het werd al heel snel duidelijk dat het een operatie zou worden. Het was niet alleen lelijk dat ik een enorme overbeet had, volgens de tandarts en kaakchirurg zou ik ook last van slaap apneu kunnen krijgen over een aantal jaren. Daarnaast was het eten al vrij lastig omdat mijn kiezen aan de linkerkant wel netjes recht stonden, maar aan de rechterkant totaal niet. Hierdoor kauwde ik altijd scheef en duurde het best lang tot ik mijn eten fatsoenlijk weg had. Verder zat mijn tong ook altijd in de weg omdat die geen ruimte had om fatsoenlijk tegen mijn ondertanden te liggen. Ik beet dan ook heel vaak op mijn tong.

Was alles mogelijk geweest om recht te zetten met alleen een beugel? Dat antwoord is ‘ja’, maar dan zou ik over 10 jaar weer terug moeten komen voor weer een beugel, en 10 jaar daarna wéér. Daar zat ik dus absoluut niet op te wachten dus ik heb besloten om direct voor de operatie te gaan.

Eind november 2016 heb ik weer een slotjesbeugel gekregen zodat alle tanden goed zouden staan voordat ik een operatie zou krijgen in de zomervakantie van 2017. Uiteindelijk werd het dus geen zomervakantie 2017. Mijn bovenkaak was niet symmetrisch en als ik op dat moment geopereerd zou worden zou ik een halve centimeter aan verschil in hoogte tussen mijn kiezen hebben. Dit was dus absoluut geen goed idee en het werd dus een jaar later, iets waar ik best wel van baalde. Rond maart/april 2018 kreeg ik van de orthodontist te horen dat alles recht stond en dat ik klaar was voor de operatie. Ik wou deze in de zomervakantie plannen zodat het niet in de weg zou zitten van mijn studie. 10 augustus was de dag maar dit had ook nog wat haken en ogen. Dit vertel ik allemaal volgende week in een blogpost over hoe ik de operatie ervaren heb!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu