Zero waste leven?

Het is de laatste tijd een steeds bekender topic: zero waste leven, oftewel: geen afval produceren. Hoe ga je zero waste leven en kan het ook? Ik vertel vandaag een paar manieren hoe ik minder afval produceer.

Ik ben me de afgelopen tijd er steeds meer van bewust geworden wat een enorme berg afval wij mensen achterlaten en daarom ben ik er dan ook over gaan nadenken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ook ik enorm veel afval produceer en dit wil ik absoluut minderen – en dan met name het plastic gedeelte. Het is alleen nogal lastig om te kijken waar je begint.

Bij mij begon het met kijken naar mijn dagelijkse consumptie. Als ik bij mijn vriend slaap haal ik vaak ontbijt op het station. Dit betekend dat ik elke keer een beker met plastic lid weggooi en een bekertje waar wat yoghurt met muesli in zit. Dit bekertje is helemaal van plastic, er zit een klein plastic lepeltje bij en beide bakjes zitten dicht met een aluminium folie.
Dat kan gelijk al anders! Ik heb een herbruikbare mok gekocht die van bamboe gemaakt is. Deze zit nu standaard in m’n tas zodat ik hem altijd bij me heb voor als ik eens ergens warme chocolademelk wil halen (fun fact: ik lust geen koffie). Wist je dat je sinds kort bij AH To Go, Kiosk en Julia’s 25 cent korting krijgt op je koffie/thee/warme chocolademelk/etc als je een eigen beker meeneemt?

Op de deksel van een van mijn bakjes met ontbijt zag ik een aanbieding voor 5 euro korting op een ontbijtbeker van de Blokker. Een poosje geleden heb ik deze beker ook gehaald. Het is een beker waar je yoghurt in kan doen en er bovenop zit een bakje waar bijvoorbeeld fruit of muesli in kan. Ik vind dit bakje vrij klein dus ik heb er een klein bakje bij gehaald.

Verder ben ik van de normale shampoo afgestapt die ik altijd had. Ik gebruikte al een hele tijd geen conditioner en anti-klit meer als ik mijn haren waste maar ik heb nu ook een shampoo-bar van de Lush gekocht. Deze bewaar ik in een metalen bakje.

De laatste tijd kreeg ik ook telkens advertenties op Instagram: een abonnement op een milieu-vriendelijke tandenborstel. Bij even googlen kwam ik erachter dat er heel veel van dit soort websites zijn. Het punt: je betaalt elke 3 maand 5 euro en dan krijg je een tandenborstel die compleet milieuvriendelijk is thuisgestuurd. Ook websites als bol.com hebben dit soort tandenborstels die je gewoon los kan kopen.

Langzaamaan wordt de hele wereld steeds milieu-vriendelijker: laatst zag ik bij de Albert Heijn herbruikbare zakjes om losse broodjes in te doen. Hier betaal je dan ook een euro voor, maar het scheelt weer een heleboel verspilling. Ook door het betalen van 10-25 cent voor een plastic tasje in de winkel denk je wel twee keer na of je dat wel nodig hebt. Ik heb bijvoorbeeld altijd een linnen tasje bij me!

Dit zijn al hele kleine dingetjes die je kan doen om minder afval te produceren. Mocht je ooit voor de keuze staan om ergens een plastic- of papieren verpakking te kiezen: kies dan voor de papieren variant. Ik las onlangs ergens dat papier veel vaker gerecycled kan worden én het vergaat als het in de natuur terecht komt. Plastic recyclen is een stuk moeilijker en in de natuur blijft het gewoon liggen.

Help jij ook mee minder afval te produceren? Laat in een reactie achter wat jij zoal doet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu